
Hösten är redan här och vintern knackar på dörren – men vintern är ju en härlig tid att ta långpromenad med hunden. Nedan listar vi tre tips som kan vara bra att tänka på.
1. Se till att synas i mörkret
Det är i tätbebyggda områden med gatubelysning som de flesta olyckor sker. Det är viktigt att både du och din hund syns bra i mörkret så tänk på att använda ledhalsband till hunden och reflex för dig. Ett lysande ledhalsband syns på flera hundra meters håll och gör bilisten uppmärksam på att det är något som rör sig där framme. Att synas i mörkret är en billig livförsäkring för din lurviga bästa vän.
2. Hur länge kan hunden vara ute i kylan?
För de flesta hundar är kylan inget problem, de klarar sig bra trots minusgrader. Det finns dock några undantag och det är ju valpar och unghundar, vovvar med väldigt kort päls eller hundar som har tunn päls. Du känner din hund bäst och om du vänjer den lite långsamt vid att vara ute i kyla så kommer pälsen att gradvis växa till sig. Det är underullen i pälsen som blir tjockare. Det kan vara bra att inte använda täcke under kortare promenader så att pälsen får en chans att utvecklas. Tvätta inte hunden med shampoo under vintern så ofta heller, shampoo kan verka uttorkande på pälsen och det gör att hunden kyls ned lättare.
Se även till att ta bort ev isklumpar som kan ha fastnat mellan tårna och i trampdynan på hunden när du kommer in i värmen igen.
3. Se upp med vägsaltet
De flesta vovvar klarar av kyla för tassarna så länge de är i rörelse men om din promenad går på en väg där det är saltat så kan hundens tassar ta skada. Saltet fräter på trampdynan och kan ge upphov till sprickor. Det du kan göra för att förhindra detta är att smörja in tassarna före promenaden med fet kräm, t ex försvarets hudsalva eller olivolja. Se till att krämen hinner sjunka in i trampdynan ordentligt före promenaden och att du rengör tassarna noga när ni kommit in i värmen igen. Ett tips är att ha en balja med ljummet vatten innanför dörren där ni kan skölja av tassarna direkt och även torka dem. Om hunden har mycket hår mellan trampdynorna kan det vara bra att klippa detta kort eftersom is lättare fastnar i päls.
Mer från hundbloggen
Se vilka som är de vanligaste namnen på de runt 950 000 hundar som finns i Sverige.
Vilket fästingmedel som är bäst för hundar kan skilja från hund till hund. För de flesta hundar fungerar det bra med ett fästinghalsband men om du kän...
Visste du att blandras är den vanligaste hundrasen i Sverige? Jag blev lite förvånad när jag fick veta det men om man tänker efter så är det nog gansk...